Kurkuma pochází z Indie a také je v této kuchyni jedním z nejvíce oblíbených koření. Byla by ale velká škoda, kdyby zůstala pouze ve své domovině, což se naštěstí nestalo, a tak si i my můžeme běžně dopřát tento žlutý zázrak ve svých jídlech či nápojích.
Přezdívá se jí indický šafrán či zázvor. První název napovídá, že ji v kuchyni skutečně můžeme nahradit za dražší opravdový šafrán. Druhý zase svědčí o nápadné podobnosti i štiplavé chuti právě se zázvorem. Získáváme ji totiž také usušením kořene, který ale lze konzumovat také čerstvý (stejně jako už u jmenovaného zázvoru) v podobě nakládané zeleniny či jako přídavek do pikantních jídel. Sušená forma zase poslouží pro přípravu ryb, masa i zeleninových pokrmů, obzvláště skvělá je v kombinaci s luštěninami (zejména fazole a čočka). Protože prospívá játrům, zlepšuje organismus, působí protizánětlivě a pomáhá odhánět některé nemoci, lze sehnat také kurkuma tablety. Ty slouží jako doplněk stravy, který jednoduše třikrát za den spolknete.
Teď se ale již vrhneme na některá jídla, která z ní lze vykouzlit. https://bydleni.idnes.cz/poradna-architekta-byt-1-1-0xi-/rekonstrukce.aspx%3Fc%3DA170824_140521_rekonstrukce_rez Začněme zdravým předkrmem – plněná vajíčka. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, necháme vychladnout, podélně rozřízneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s ricottou, kurkumou, nakrájenou šunkou a olivovým olejem, nezapomeneme osolit a opepřit. Směsí naplníme bílky a můžeme podávat.
Jako hlavní chod uvedeme kuřecí směs. V pánvi na olivovém oleji opečeme cibuli, přidáme růžičky květáku, kousky mrkve a chvíli restujeme. Poté přidáme utřený česnek smíchaný s kurkumou, kari kořením a zalijeme to zeleninovým vývarem. Necháme chvíli podusit a v mezičase si na druhé pánvi opečeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, která následně hodíme do původní pánve. Pak už přidáme jen kokosové mléko, fazolové lusky a prohřejeme.
Že se chuť tohoto indického koření nehodí do dezertů? Pletete se! Vyzkoušejte je v kombinaci s ostružinami a hruškami. Ty vhodíme do misky, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme směsí jogurtu, kurkumy, medu a skořice.