Ovoce nebo zelenina?
Melouny patří mezi nejoblíbenější letní osvěžující potravinu. Název pochází z řečtiny a znamená v překladu „zralé jablko“. Meloun je druh plodové zeleniny, který patří do čeledi tykvovitých. Řada lidí ho ale považuje za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje velké množství melounů, které se rozlišují různou barvou i tvarem.
Teplo, teplo, teplíčko…
Sice se melouny většinou pěstují v teplejším klimatu, je ale možné je vypěstovat i v Čechách, proto se do pěstování můžete pustit i vy. Musíte ale počítat s tím, že melouny potřebují půdu bohatou na živiny, dostatek vláhy, ochranu před větrem a hodně, hodně tepla. Proto, než se do pěstování pustíte, měli byste si raději pořídit skleník, nebo melounům na zahrádce vybrat slunné místo směrované na jih.
Předpěstování a výsadba
Melouny je dobré si doma předpěstovat. S tím začněte již v březnu. Do květináče dejte vždy 2-3 semínka asi centimetr pod zem. Zeminu pravidelně zalévejte, aby byla stále vlhká. V polovině května můžete sazeničky vysadit na záhon nebo do skleníku. Nezapomeňte zeminu řádně pohnojit. Sazeničky vložte do předem připravené jamky hluboko až po první listy. Stonky rychle zakoření a rostlina tak bude mít bohatší kořenový systém, díky němuž bude lépe plodit. Rostlinky je potřeba často zalévat.
Žíznivé melouny
Protože se melouny skládají z 90% z vody, je potřeba je neustále zalévat. Vody prostě nikdy nemají dost, a to po celou dobu jejich vegetace. Proto jim dopřejte velké množství vody, aniž byste se báli, že je přelijete. Kdyby měli melouny vody málo, rostlina by všechnu vláhu vysála z plodů a vy byste nakonec místo melounů sklízeli melounovou gumu.
Sklizeň
Když melouny dorostou do optimální velikosti, je potřeba je nechat ještě pořádně dozrát, což jim trvá asi měsíc. První melouny dozrávají koncem srpna. Když jim začne stonek žloutnout, můžete plody odstřihnout a pěkně si na melounu pochutnat.